Anyám borogass!

Miért jár egyes rajzórán, ha nevetgél a gyerek?

A nagylányom iskolájában a hatodikos gyerekeknek kérem egyes osztályzat jár rajzból, ha nevetgélnek órán. A probléma ezzel nem az, hogy így csak 4-es lesz a gyerek rajzból, mert hol érdekel engem egy rajzjegy, pont sehol, pont annyira vállat vonok rá, mint a testnevelésjegyre. De több szempontból is aggályosnak tartom, hogy egyeseket osztogat a rajztanár a… Tovább »

És ha dr. Vekerdy Tamásnak nincs igaza?

Amikor a Vekerdy Tamással készült interjúkat olvasgattam, majdnem elsírtam magam a meghatottságtól és a nem túl titkos vágytól, hogy a gyerekemet így kezelje a rendszer, így, ahogy Vekerdy írja, olyannak, amilyen, de az igazság emellett az, hogy úgy látom, ebben az iskolahelyzetben így szabadon hagyni egy gyereket egyszerűen nem lehetséges. Nem látom, hogy lenne rá… Tovább »

Egy volt kitűnő tanuló emlékiratai – avagy mit adott nekem az iskolarendszer?

Én bizony végigcsináltam. Becsülettel. Akkori mértékek szerint mindenképpen. Végignyomtam gyakorlatilag kitűnőre az általános- és középiskolát, és megtanultam mindent, amit a nyolcvanas-kilencvenes évek elképzelései szerint tanulnia kellett egy gyereknek. Mindenféle motivációm volt, gondolom, de tény, hogy sok minden érdekelt is. Ha jól értem, a követelményrendszer és a rendszer általában azóta sem változott rengeteget. Na most az a… Tovább »

Dorka iskolaváltásban, mi pedig családterápián

A cím úgy hangozhat, mintha mi azért járnánk terápiára, mert Dorka iskolát vált. Ez részben igaz is, mivel idegőrlő volt számomra az a két hét, ami Srí Lanka óta eltelt és ami alatt iskolát kellett találni Dorkának. Valamilyet, ahol jól érzi magát és megtanulja, hogy iskolába járni nem kínszenvedés, mint eddig, hanem akár még élvezhető… Tovább »

„Mindenki nyugodjon meg: nevelés nincs, csak hiteles együttélés!” – Interjú Vekerdy Tamással

Megmondom, én tényleg megnyugodtam attól, amit Vekerdy Tamás mondott. Nem mintha a hiteles jelenlétet a világ legegyszerűbb dolgának tartanám. De legalább nincs szabály, amit mindenképpen követni kell, és talán végső ítélet sincs. Ez mégiscsak felszabadító. – Hiteles kommunikációról, anyai bűntudatról, patchwork-családról, iskolarendszerről és Waldorf-kérdésekről beszélgettünk.... Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!