Anyám borogass!

Miért jár egyes rajzórán, ha nevetgél a gyerek?

A nagylányom iskolájában a hatodikos gyerekeknek kérem egyes osztályzat jár rajzból, ha nevetgélnek órán. A probléma ezzel nem az, hogy így csak 4-es lesz a gyerek rajzból, mert hol érdekel engem egy rajzjegy, pont sehol, pont annyira vállat vonok rá, mint a testnevelésjegyre. De több szempontból is aggályosnak tartom, hogy egyeseket osztogat a rajztanár a… Tovább »

És ha dr. Vekerdy Tamásnak nincs igaza?

Amikor a Vekerdy Tamással készült interjúkat olvasgattam, majdnem elsírtam magam a meghatottságtól és a nem túl titkos vágytól, hogy a gyerekemet így kezelje a rendszer, így, ahogy Vekerdy írja, olyannak, amilyen, de az igazság emellett az, hogy úgy látom, ebben az iskolahelyzetben így szabadon hagyni egy gyereket egyszerűen nem lehetséges. Nem látom, hogy lenne rá… Tovább »

Tanár néni, 36 vagyok, ne nézzen már óvodásnak!

Azzal kezdődött, hogy kiderült, Kicsinek olyan iskolára lesz szüksége, ahol speciális fejlesztést is kap, és az egyébként sem rózsás iskolakeresés már az elején rémálommá vált, pedig még alig mozdultunk ki a lakunkból meg az excel-táblákból, amit a lehetséges intézményekről vezettem. Hirtelen rá kellett jönnöm, nem tudom, mit gondolnak rólam a potenciális iskolaszerű helyeken, hogy egyáltalán… Tovább »

Mitől lesz egy gyerek bántalmazó az iskolában?

Nincs egy általános séma, amit rá lehetne húzni minden gyerekre, aki az iskolatársait zaklatja, mégis némi szakértői segítséggel megérthetjük ezeknek a bántalmazó gyerekeknek is a lelkivilágát. A megértés pedig elvezethet a helyzet megfelelő kezeléséhez, mert szülőként nyilván nem az a feladatunk, hogy megdobáljuk a gyerekünk bántalmazóját legokatonákkal, hanem hogy valamilyen módon leállítsuk a zaklatást.... Tovább »

Dorka iskolaváltásban, mi pedig családterápián

A cím úgy hangozhat, mintha mi azért járnánk terápiára, mert Dorka iskolát vált. Ez részben igaz is, mivel idegőrlő volt számomra az a két hét, ami Srí Lanka óta eltelt és ami alatt iskolát kellett találni Dorkának. Valamilyet, ahol jól érzi magát és megtanulja, hogy iskolába járni nem kínszenvedés, mint eddig, hanem akár még élvezhető… Tovább »

Milyen tünetei vannak? Rettegek tőle, hogy az én gyerekem is lehet autista

A szülők legtöbbször azt sem tudják, merre induljanak, ha bajt sejtenek a gyerek magatartásában. Sőt azt sem tudják, hogy vajon egyáltalán baj-e az, amit a gyerek csinál, ahogy viselkedik, és ezzel el kell-e menni bármilyen szakemberhez. Az én 9 éves lányom kapott egy autisztikus spektrumzavar, Asperger-szindróma diagnózist – erről bővebben itt olvashatsz – és gyógyszert… Tovább »

Egy 13 éves lány öngyilkos lett, mert az apja nyilvánosan megszégyenítette

Megdöbbentő. Sokkoló. Olvastuk sok könyvben már, hogy egy gyerek számára a megszégyenítés rosszabb, mintha szíjjal vernék, de ennek a lánynak az öngyilkosságától valósággá vált a sok leírt elmélet. Feldmár András szerint “a legfájdalmasabb élmény a szégyen”, ami ha nem lenne, terapeutákra sem lenne szükség. Ez a 13 éves kislány most bebizonyította, hogy tényleg így van…. Tovább »

Rossz gyerek nincs. Rossz iskola van! – Interjú Feldmár Andrással

Feldmár a szabadság kortalan gerillaharcosa. Erre jöttem rá, amikor beszélgettünk. Bár néhány kérdésben nem értek egyet vele, hiteles a jelenléte: úgy tűnik, ő meg is valósítja azt, amit hirdet: egy életet, amelyben folyamatosan lehet azt választani, amit szeretnénk. Terápiáról, pszichoszomatikáról, gyereknevelésről, szeretetről beszélgettünk és persze szabadságról, szabadságról meg szabadságról.... Tovább »
Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!