Anyám borogass!

8 tévhit a totyogókról, amit ne vegyél komolyan

Valószínűleg a szülők kilencven százaléka bedől ezeknek a tévhiteknek, olyan régen tartják már magukat a köztudatban. Csak az a gond velük, hogy aztán koppanunk nagyokat, amikor kiderül, hogy kicsit sem úgy működnek a totyogóink, mint ahogy azt a szomszédasszony állította.

1. A totyogók már alszanak egész éjszaka

Most már, hogy három totyogós korszak van a hátam mögött – vagyis a harmadikban nyakig vagyok még –, gúnyos kacajra fakadok, ha valaki azt mondja, hogy márpedig egy kétévesnek át kellene aludnia az éjszakát. Ha csak a tegnap éjjelt nézem, amikor menetrendszerűen megjelent az ágyamnál a két és fél éves gyerekem, hogy ott akar mellettem aludni, és simogassam a hátát, meg még tejet is adjak, és különben is pisilnie kell, akkor határozottan állíthatom, hogy nem minden totyogó alszik éjszaka normálisan. Sőt az enyém elromlott az idők során, mert egyéves koráig aludt egyhuzamban 10 órát éjjelente, aztán borult csak fel az alvásritmusa.

A szakirodalom több okot is felsorol, hogy miért zavarodik össze a totyogók alvása. Lehet az az oka, hogy fél a szörnyektől az ágy alatt, vagy az, hogy amikor megébred, akkor nem tud segítség nélkül visszaaludni, és azt hiszi, reggel van, esetleg rémálmai vannak, amik számára sokkal valóságosabbak, mint a felnőtteknek. Ha pedig már az éjszakai szobatisztasággal próbálkozunk, akkor még az is belekavarhat az alvásába, úgyhogy abszolút hátrányos helyzetben vannak a totyogók, ha alvásról van szó.

2. Bölcsibe kell járnia ahhoz, hogy szocializálódjon

Pedig nem így van, mert a szocializációjában két ember játszik főszerepet: anya és apa. Ránk van szüksége a gyereknek elsősorban, és miközben tesszük a hétköznapi dolgainkat, vásárolni megyünk, ebédet főzünk, megnézzük a kacsákat, sétálunk, a gyerek megtanul minden szociális készséget, amire szüksége van. Úgyhogy ha nem jár bölcsibe a gyerek, semmiféle hátrány nem éri, nem vetjük vissza a fejlődésben, és ugyanolyan talpraesett kisgyerek válhat belőle, mint bölcsis társaiból.

A cikk folytatásáért kattints ide!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!