Anyám borogass!

A jól működő családhoz kell párkapcsolat?

Olvastam nemrég valahol, hogy azt mondja hogy: “a jól működő család alapja a jól működő párkapcsolat”. Egyedülálló anyaként nyilván hápogtam egy sort ezen és felment az agyvizem, de aztán higgadtan átgondoltam és arra kellett jutnom, hogy nem, egyáltalán nem feltétele a jól működő családnak a párkapcsolat.

Az önmagában egy hibás alap feltevés, hogy a család attól család, hogy van benne anya, apa és gyerekek. A család nem a párkapcsolattól és még csak nem is a gyerekek meglététől lesz család. Felsorolok csípőből pár olyan helyzetet, aminek semmi köze a párkapcsolathoz vagy gyerekekhez, mégis családnak számítanak.

1. Egyedülálló anya három gyerekkel

Ez volnék én. Abszolút jól működő családban élünk, a három gyerekem köszöni, jól működik attól még, hogy nem él párkapcsolatban az anyjuk. Sőt azt kell mondanom, sokkal jobban működünk most, mint mikor egy kifejezetten rossz párkapcsolatban éltem mellettük. Mi négyen – a három gyerek és én – család vagyunk úgy, hogy én egyedül vagyok, és azt gondolom, hogy jó példát mutatok nekik azzal, hogy kiléptem a nem működő kapcsolatból, mert így azt tanulhatják meg, hogy nem kell szenvedve tűrni csak azért, hogy a gyerekekre rákenve a felelősséget apa és anya együtt maradjon. Az apjuk is jelen van az életükben, ő is a családhoz tartozik, számukra kulcsfontosságú figura. Nekünk ez a jól működő család jelenleg.

2. Párkapcsolat nélkül vállalt gyermekek

Csak én ismerek legalább három olyan anyukát, aki apa nélkül vállalt gyereket. Az egyikük egy meleg párhoz fordult segítségért – azaz spermáért -, a másik kettő pedig spermabankból vállalt gyereket, mert úgy érezték, kifutnak az időből, szerettek volna szülni, de nem találták meg az ideális férjet maguknak. Ők nem család? Dehogynem! Méghozzá abszolút jól működő családok, akik tudatosan élik az életüket, szépen nevelik a gyerekeiket és óriási bátorságról tettek bizonyságot. Minden tiszteletem az övék.

3. Nincs párja, barátok a család

Ismerőseim között van nem egy példa arra is, amikor nincs párkapcsolat, mert nem sikerült megtalálni a nagy ő-t, nincs gyerek sem, vannak helyette viszont olyan mély barátságai a lánynak/fiúnak, hogy bőven kimerítik a család fogalmát. Velük ünnepel, velük szomorkodik, velük utazgat, velük éli az életét. Ebben az esetben sincs sehol a láthatáron egy jól működő párkapcsolat, mégis családról beszélünk. Választottak maguknak családot, ami abszolút fantasztikusan működik számukra.

Azt hiszem, hogy a család fogalmába sokkal több belefér és bele is kell férjen, mint a hagyományos anya-apa-gyerekek felállás. Mindenkinek az a jól működő család, amit annak érez. Ha ez párkapcsolat nélkül valósul meg a számára, akkor úgy. Ha másnak meg párkapcsolattal együtt, akkor úgy. De ne jelentsünk már ki ilyeneket, hogy jól működő párkapcsolat nélkül nincs is család, mert ezzel az emberiség 80 százalékát leírjuk, hogy amit családnak érez, az igazából nem is az. Hagyjuk meg egymásnak azt a szabadságot, hogy mindenki a saját szája íze szerint éljen a saját jól működő családjában.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!