Anyám borogass!

Nincs időm nőgyógyászhoz menni szűrésre. Tényleg?

Amikor valaki azt mondja nekem, hogy nincs arra ideje, hogy nőgyógyászhoz mászkáljon szűrővizsgálatokra, akkor mindig felszalad a szemöldököm, hogy ennyire nem lehet valaki közömbös a saját egészsége iránt. Főleg olyan vírus esetében, mint a HPV, ami 99 százalékban felelős a méhnyakrák kialakulásáért.

Biztos azért is lettem ilyen érzékeny a szűrővizsgálatok témájára, mert bekerültem a rákbetegek széles családjába, így már a bőrömön érzem, hogy milyen fontos, hogy idejében kiderüljön, ha valami baj van. Ezért én például mindenképpen rendszeresen fogok járni HPV szűrésre is nőgyógyászhoz, mert végképp nem hiányzik a mellrákom mellé még egy méhnyakrák is.

“A HPV az emberi hámsejtekben szaporodó humán papillómavírus rövidítése, melynek eddig több mint 130 ismert típusát azonosították. A kórokozó család jó- és rosszindulatú daganatok kialakulásáért is felelős, a méhnyakrák mellett tehát számos további rákos megbetegedés okozója lehet.” Forrás: http://hpvdoktor.hu/

Arról nem is beszélve, hogy nemcsak magamért vagyok felelős, hanem a három lányomért is, akik szintén elkaphatják a HPV fertőzést. Bár tény, hogy a HPV leginkább szexuális úton terjed, de nem kizárólag így kapható el: egy apró hámsérülés is elég hozzá, hogy átvigyük a vírust másra.

Kézzel, fertőzött eszközökkel – lásd pl. a kés, amivel megvágtam a kezem tegnap -, vagy közös borotvával, más használati tárgyakkal tehát fertőzhetünk, ha vírushordozók vagyunk.

Mivel pedig nincs látványos tünete – vagy csak hosszú lappangási idő után okoz tüneteket -, ezért aztán a tudtunkon kívül is hordozhatjuk és ezáltal terjeszthetjük a HPV vírust. Tehát nemcsak rólunk van szó, hanem a környezetünk védelmében is rendkívül fontos, hogy rendszeresen megvizsgáljon a nőgyógyász és HPV szűrésen vegyünk részt, hogy mielőbb kiderüljön, ha megfertőződtünk és kezelni tudják időben.

A HPV vírussal összefüggő daganatos megbetegedések: méhnyakrák, hüvely- és szeméremtesti rák, a végbélnyílás körüli rákok. Összességében a rákos megbetegedések – férfiakat, fiatalokat, időseket, nőket, lányokat is beleértve – 5 százalékáért a HPV vírus tehető felelőssé világszerte.

Sajnos nincs eléggé a köztudatban, hogy milyen gyakori vírus a HPV: ötven éves korára a nők 80 százaléka és a férfiak fele átesik a fertőzésen. A legtöbben leküzdik a vírust, de 5-10 százalékban előfordulhatnak a rákbetegségek, amiket összefüggésbe hoztak már a HPV vírussal. Muszáj sokkal jobban odafigyelnünk erre a vírusra és a következményekre, amikkel járhat. Nem kérdés, hogy időt és energiát kell fordítanunk a megelőzésre, és elmenni rendszeresen a szűrővizsgálatra, hogy még sokáig egészséges szülei lehessünk a gyerekeinknek.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!