Anyám borogass!

Egyedülálló anyaként néha összeroppanok a felelősségtől

Az egyedülálló anyaság egyik legnagyobb feladata az, hogy megbirkózzunk a ránk nehezedő felelősséggel. Nemcsak nekem, hanem az általam megkérdezett anyukáknak is ezzel volt a legnehezebb megküzdeni.

Mindegy, hány gyerek van, a felelősség a miénk, hogy életben tartsuk őket. Jön ilyenkor a válasz – általában a házas szülőktől –, hogy „de hát van annak a gyereknek apja is, nem is igaz, hogy egyedül kell mindent megoldani”. A valóság azonban általában az, hogy apa feltűnik kéthetente a láthatáson, (jó esetben) kifizeti a gyerektartást, és másban nem lehet rá számítani. 

Tehát a legtöbb esetben anyáé minden felelősség, ami olyan súly néha, hogy szinte összeroppan alatta.

Ahogy beszélgettem egy kis csapat egyedülálló anyával, a legtöbben az anyagi felelősséget mondták mint nehezen leküzdhető akadályt. Timi például kifejezetten jól keres, mégis gyomorgörcse van mindennap a pénz miatt:

„Egyedülállóként az a háttér hiányzik leginkább, hogy ha velem történne valami, ha elveszteném a munkámat, akkor is megállunk a lábunkon, mert van egy másik bevételi forrás is. Nekem ez napi szinten hatalmas stressz, ezért vállalok el olyan munkákat, amikhez semmi kedvem, hogy valami tartalékot fel tudjak halmozni, hogy ha beüt a krach, akkor legyen mihez nyúlni. Sok döntésemet csak azért hozom meg, mert félek attól, hogy elszegényedünk. A volt férjem fizeti a gyerektartást, de az 40 ezer forint a két gyerek után. Gondoljunk bele, mire elég manapság 40 ezer.”

Timinek még szerencséje van, mert az ő exe van annyira becsületes, hogy fizeti a gyerektartást, de például Barbi már nem mondhatja el magáról, hogy bármilyen anyagi segítséget kapna a volt férjétől. Hozzáteszem, sosem értettem azokat az apákat, akik semmit sem fizetnek a gyerekeik után, hanem mindenféle kerülő úton elsunnyogják a gyerektartást, mert ezzel csak és kizárólag a gyerekeiknek tesznek rosszat. Az meg milyen apa, aki nem akar jót a gyerekeinek?

„Az én volt férjem a szokásos csellel kerüli el a gyerektartást: nincs bejelentve a munkahelyére, így nincs hivatalos fizetése, amiből vonni lehetne. Ügyes, mert a lakását is átíratta az anyja nevére, így hiába próbáltam végrehajtatni a bírósági ítéletet, nem lehet megfogni. Az állami gyerektartás-előleg pedig nem jár nekünk, közölték, amikor a kérvényt beadtam, hogy a 150 ezres fizetésem túl sok, gazdag ember vagyok, úgyhogy elutasítottak.”

A cikk folytatásáért kattints ide.

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!