Anyám borogass!

Ha jót akarsz a gyerekednek, ezekre a magatartás-problémákra nagyon figyelj

Minden gyerek rendetlenkedik olykor, nincs azzal semmi baj, de van, hogy már komolyabb magatartásproblémával nézünk szembe. Ilyenkor nem szabad legyinteni, mert az egész életükre hatással lehet, ha nem kezeljük megfelelően a helyzetet.

A gyerekpszichológusok szerint akkor van okunk az aggodalomra, ha több mint hat hónapja tapasztalható egy gyereknél az ellenséges, agresszív vagy bomlasztó viselkedés. Illetve arra is figyelnünk kell és problémát szimatolni, ha nem a korának megfelelő a magatartása. Ezt könnyű leírni egy könyvben, de annál nehezebb tetten érni az életben, főleg, ha a saját gyerekünkről van szó. Mert ki gyanakodna nagy problémára, ha a gyereke túlságosan érettnek tűnik, vagy ha dobálózik a homokozóban a műanyag vödrökkel?

Mivel közvetlen közelről figyeljük a gyerekeinket, ezért fel sem tűnik sokszor a viselkedés megváltozása, vagy nemes egyszerűséggel simán rákenhető környezeti változásokra.

Máshogy kezd viselkedni, mert oviba megy, iskolakezdéskor, váláskor, meghal a hörcsöge, születik kistestvére, nem a kedvence volt vacsorára. Annyi hatás éri egy nap, hogy nehéz olyan eseményt találni, ami nem lehet hatással a gyerek magatartására. A saját gyerekeimen és a környezetünkben élő szülőkön is azt látom, hogy a magatartásproblémákat nem olyan egyértelmű kiszúrni szülőként, mert az alapbeállításunk az, hogy a gyerekünk normális. Talán kicsit eltér a többiektől, de hát ő ettől különleges. Ezért fontos, hogy kicsit alámerüljünk a gyerekpszichológia bugyraiba, épp csak annyira, hogy a legfontosabb viselkedésproblémákat be tudjuk azonosítani a saját gyerekeinknél.

A cikk folytatásáért kattints ide!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!