Anyám borogass!

Biztos megtartja, anyuka? – 35 év fölött már nem illik szülni

Csodálatos tapasztalatokkal gazdagodtam, amikor 35 évesen harmadszorra is gyermeket vártam. Egész beszóláscunami ömlött rám terhességem 9 hónapja alatt. Kaptam megjegyzéseket az egészségügyi dolgozóktól, a szomszédtól, az idegen pénztárosnőtől a boltban és az ismerősök sem kíméltek a viccesnek szánt beszólásokkal.

Pedig egy terhes nőt megjegyzésekkel fárasztani minimum csúnya dolog – de inkább bunkóságnak nevezhetjük –, hiszen a hormonoktól amúgy is túlfűtött érzelmi állapotban van, minden szélfuvallatra elbőgi magát. Nem kellett nekem sem sok hozzá, hogy úgy érezzem, én valami selejt vagyok, aki felelőtlenül vállalt gyereket 35 évesen.

Előtte azt gondoltam, hogy a 35 év nem olyan vészes.

Tudom, hogy ezt húzták meg határként, hogy innentől már nagyobb a kockázata annak, hogy valami baja lesz a gyereknek, de ahogy láttam a körülöttem élőkön, egyáltalán nem ritka, hogy manapság csak jóval harminc fölött vállaljanak gyereket a párok. Ráadásul náluk az első gyerek jön 35 évesen vagy még később, nálam meg már a harmadikról volt szó. Hát nem jöhet minden családban az összes gyerek egy év korkülönbséggel anya húszas éveiben. Elhiszem, hogy az lenne a fantasztikus népszaporulat szempontjából, ha a nők kilencven százaléka szülne egyszerre négy gyereket 22 évesen, de ha valaki mégsem így tesz, azt azért még nem kell megdobálni szívecskés csomagolópapírba rejtett teveszarral.

Átéltem azt is, hogy milyen fiatal anyukának lenni, az első két gyermekemet huszonévesen hoztam világra. De aztán pislogtam kettőt, és máris 35 lettem, amikor még nem éreztem magam elég nyugdíjasnak ahhoz, hogy ne legyen egy harmadik is. Nem hittem volna, hogy ennyire lesokkolom vele az embereket, hiszen már előttem sok híresség is törte az utat, miért pont nekem ne menne, ami nekik sikerült.

A cikk folytatásáért kattints ide!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!