Anyám borogass!

A sajátos nevelési igény tényleg fogyatékos gyereket jelent?

Mit csinál egy szülő, amikor szembesül azzal, hogy sni-re felterjesztett gyereke, akit elvileg azért vizsgálnak és címkéznek, hogy megfelelő fejlesztést kapjon, a hatóságok által egyszer csak „fogyatékosnak” minősül? – Márti levele

„Néhány hónapja derült ki a gyerekemről, hogy érintett az autizmus spektrumzavarban, és Asperger szindrómát állapítottak meg nála. Ezt a diagnózist egyes szakemberek helyesnek tartják, mások nem, de tény dolog, hogy jó néhány tekintetben a gyermekem beleillik a spektrum jellemzőibe. Ahhoz, hogy ezt kitalálják, el kellett indítani a szakértői vizsgálatot, amelynek aláírásakor először találkoztam azzal, hogy el kell ismernem – a formanyomtatvány szerint -, hogy a gyerekem „fogyatékos”. Próbáltam legyinteni rá, gondolván, hogy hát szavak, meg ez az eljárás meg nem úgy értik, de aztán amikor megkaptam a pszichiáter véleményét, és ő  is egy olyan igazolással bocsátott el, amely arra szolgált, hogy emelt családi pótlékot kapjak és a gyerekkel együtt ingyen utazhassunk, és ezt azzal indokolta a hivatalos papír, hogy az autizmus spektrum zavar „súlyos fogyatékosság” és a kiállítást megelőzően 2 hónapon keresztül legalább fennállt. Rendszeres felülvizsgálata nem szükséges az állapot fennállásának véglegessége folytán.

Nem tudom, hogy én éltem burokban egyébként vagy mi, de egyáltalán nem tűnt fel, hogy egy fogyatékossal élnék. Azt sem értem, hogy ezt komolyan gondolják?

Hogy ezek szerint egy aspergeres, egy adhd-s vagy bármilyen sajátos nevelésre igényt tartó, valójában leginkább csak jó fejlesztésre szoruló gyerek fogyatékos lenne?

Azért nem teljesen mindegy, hogy nevezzük őket. Talán hihetjük azt, hogy a szavak nem számítanak, csak aztán a végén mégis. Szerintem egyébként sosem volt igaz, hogy a szavak nem számítanak.

És ha egy papír fogyatékosnak nevezheti a gyerekemet, akkor már az iskola is, a tanár is, az osztálytársai is. Én meg ezt rohadtul kikérem magamnak és kikérem neki.

Megvan neki keze-lába, megvan a teljes értelme, kiválóan tud szeretni, rengeteg a tehetsége, miért kell őt így nevezni? (Eleve, miért kell bárkit is fogyatékosnak nevezni, miért kell az egykezűeket úgy hívni meg a kerekes székeseket meg bárkit, miért ne lehetne őket segítségre szorulónak hívni vagy egyedinek vagy bármi másnak, mint ami arra utal, hogy ők igazából nincsenek rendben, mert valami hiányzik belőlük?) És az én gyerekemből nem is hiányzik semmi. Tudom, hogy Asperger esetében a homloklebeny máshogy fejlődik és vannak szervi különbségek is, de ő most ettől tényleg „fogyatékos” lenne?  Akivel mindeddig megértettem magam, aki ki tudta fejezni, mi bántja, aki annyi mindent tud és ismer, aki elboldogul a világban? Hát tudják a nagyokosok, mire gondolok? Arra, hogy Einstein is mutatta az Asperger-szindrómára utaló tüneteket, Ludwig Wittgenstein és Bartók Béla is, egyesek szerint Van Gogh is, vagy, hogy ugorjunk a századokban, Bill Gates is, és hogy ha ők fogyatékosak, akkor szerintem szüksége van a világnak még egynéhányra közülük.”

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!