Anyám borogass!

“Én mindenkit óva intek attól, hogy azért ne szoptasson, hogy a melle szép maradjon”

Néha úgy tűnik, kemény határ húzódik azok között, akik akarnak plasztikai beavatkozást végeztetni magukon, és azok között, akik még a gondolatát is elutasítják. A média pedig egyszerre hirdeti a tökéletes szépség univerzális igényét és az önelfogadás elvárását. Megkérdeztünk egy plasztikai sebészt, dr. Pór Ferencet, ő hogy látja az önértékelési zavarok, a női élet és a műtétek viszonyát, illetve hogy a páciensei közül sokan keresik-e fel őt szülés után.

Az anyukák közül milyen arányban jelentkeznek szülés utáni helyreállító műtétekre?

Nyilván az összes anyához mérve százalékosan nem tudom megmondani, de nagyon sok páciensem kér ilyesmit, főként a mellük és a hasuk miatt. Az anyukák jó részének a melle általában megereszkedik, megváltozik a terhesség alatt, a hasfal pedig gyakran megnyúlik, kitágul az izomzat. Míg az előbbit egy melltartóval, blúzzal el lehet takarni, a hasat sajnos nem, mindig látszik, és még sporttal sem lehet rendbe hozni. A hasműtéten egyébként szülés után fél évvel ajánlott először elgondolkodni, a mellműtéteknél szintén a szoptatás befejezése után hat hónappal.

Mitől függ, hogy a test mennyire alakul vissza magától a várandósság és szülés után?

Ez alkati és genetikai kérdés. Nyilván a sportolás is meghatározza, mert általában a sportosabb hölgyeknek kevésbé ereszkedik meg a mellük és nyúlik meg a hasfaluk, de a kötőszövetek rugalmassága is számít, vagyis van, akit sportolás ellenére is muszáj megoperálni.

A műtét befolyásolja a következő terhességeket?

Semmiben nem akadályozza azokat, de ha valaki éppen a második vagy harmadik gyermeket tervezi, akkor azt ajánljuk, hogy várjunk a gyerek megszületése utáni időszakig.

Vannak anyukák, akik azért nem szoptatnak, hogy szép maradjon a mellük. Ez tényleg megoldás lehet, ha valakinek fő célja a feszes mell?

A mell fejlődése a terhességben teljesedik ki, és attól ereszkedik meg, hogy a mirigyállomány megduzzad sokszor a többszörösére is. Persze számít, hogy ez a stádium meddig áll fenn, vagyis egy-két hónapig vagy másfél-két évig, de a szövetállományt és a bőrt már maga a terhesség is megnyújtja. Én mindenkit óva intek attól, hogy azért ne szoptasson, hogy a melle szép maradjon. Ha valakinek hajlama van a megereszkedésre, az már a terhesség alatt megtörténik.

Sokan attól tartanak, hogy plasztika után nem tudnak majd szoptatni. Ez tényleg előfordulhat?

Nem, a plasztika ezt egyáltalán nem akadályozza, de ritkán előfordulnak olyan mellműtétek, amelyek befolyásolhatják a szoptatást. Például ha valaki az extrém nagy méretű mellét kisebbíttetni szeretné, az hatással lehet a későbbi szoptatásra, mert ilyenkor a mellbimbóját jelentősen följebb kell tenni. Ez nem túl gyakori, de létező probléma. Viszont az ilyen műtétet kívánó nők általában már szültek, szoptattak és túlsúlyosak, de akad persze, akinek tizennyolc évesen akkora a melle, hogy fáj a háta. Viszont a műtétek 90 százalékánál nem érintjük a mirigyállomány és a bimbó közötti összeköttetést, vagyis ha genetikusan tud valaki szoptatni, mellműtét után is tudni fog.

Hallottam olyan véleményeket férfiaktól, hogy a plasztikázott mell tapintása borzalmas és mozgásnál ráncosodik a bőr.

Műtét után pár héttel nézve, amikor még feszes a mell, vagy mirigy alatti implantációt vizsgálva olyan nőnél, akinek nagyon nincs mirigyállománya, elképzelhető, hogy más a tapintása. Ma már ez kiküszöbölhető, mert ilyen esetekben nem teszünk mirigy alá implantátumot, csak izom alá, vagy pontosabban részben izom alá. Az pedig, hogy ha a nő megfeszíti a mellizmát, és ennek hatására picit elmozdul a mell, így ráncosodik a bőr, a teljesen izom alatti implantációra volt jellemző, de már ezt sem alkalmazzuk. A részlegesen izom alá helyezett implantátummal ez a probléma nem fordul elő.

A cikk folytatásáért kattints ide!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!