Anyám borogass!

Nem vagyok vádlott, amiért rákos vagyok

Tűnődöm itt, mit lehetne reagálni a Magyar Rákellenes Liga videójára, amiben a beteg egy bírónőtől megkapja az ítéletet és büntetést amiatt, mert egészségtelen életet élt: rákos lett. Felháborító, vérlázító és az áldozathibáztatás minden mocskát felsorakoztató videó ez, amit egyszerűen nem tudok hova tenni.

A Liga magyarázata szerint ezzel ők csak fel akarják hívni a szűrések fontosságára a még nem rákosok figyelmét. Mert milyen kevesen mennek el vizsgálatra és nagy százalékban akkor derül ki a rák, amikor már áttétek vannak. Tehát még az áttétek is az én hibám. Minden a rákosok hibája a Liga szerint. Nyilván azért lett mindenki rákos, az a kétésféléves is, akiről múltkor mesélt az anyukája, hogy le kellett borotválnia a haját a kemoterápia miatt, mert túl sok szalonnát evett, piált és dohányzott. Azért született eleve rákosan az a csecsemő, amelyiknél agydaganatot diagnosztizáltak, mert egészségtelenül élt. Ja, nem, nála az anyát hibáztatják. Mindegy kit, csak hibáztatni lehessen.

A legszomorúbb az egészben az, hogy ez a támadás egy olyan szervezettől jön, ahol leginkább kellene tudniuk, hogy a rák nem attól lesz, hogy valaki egész nap tévézik és közben nápolyit töm magába. A Ligának kellene kiállni a rákos betegekért, tájékoztatni megfelelően a népet, hogy hogyan lehet kiszúrni leghamarabb a rákot, hogy még elkapják időben, amikor még nem késő. Ehelyett idehány egy ilyet, amivel sokkolni szeretné a nemrákosokat, mert majd emiatt elmennek szűrővizsgálatra.

Segítek egy kicsit a Ligának, emberismeret 1.0, alapverzió: ettől a videótól nem fognak elmenni az emberek szűrővizsgálatra, hanem csak ujjal fognak mutogatni a rákosokra. Hiszen ott van benne a videóban, egy ebben illetékes szervezet is megmondta: a rák a rákosok hibája. A saját fejükre hozták az ítéletet. Azért fogják ezt levenni a videóból, mert EZT MONDJA A VIDEÓ. A bíró a saját szájával konkrétan kimondja, hogy az ítélet rák, mert egészségtelenül élt a vádlott. Agyamat eldobom, hogy ebből bárki a Ligánál azt hiszi, hogy majd ezzel veszi rá az embereket a szűrésekre.

“- Vádlott, álljon fel! Az ítélet: rák!

– De miért pont én?

– Azért, mert nem sportolt. És egészségtelenül élt.

– Bírónő kérem, nekem segítségre van szükségem.

– Kapjon egy második esélyt?” (idézet a videóból)

És nem, nem érzem magam hibásnak. Egészségesen éltem. Alig ettem cukrot és fehér lisztet. Mozogtam hetente többször. Igyekeztem mindig fejleszteni magam pszichésen is. Nem ittam alkoholt, max. ünnepi alkalmakkor. Lefeküdtem időben aludni, amikor a gyerekeim hagyták. De ha mindezt nem tettem volna, ha egyfolytában csokit ettem volna sütivel és hozzá minden nap megittam volna egy liter bort, akkor sem érdemelném meg a rákot és akkor sem lenne mindennek egyenes következménye a rák. Nem tudom jobban kifejteni, aki nem látja, hogy mennyire igazságtalan és sértő ez a videó, az nem akarja látni, vagy vak.

Ezért is csatlakoztam ahhoz a NEM VAGYOK VÁDLOTT facebook csoporthoz, ahol sorra kerülnek fel a tiltakozó rákos betegek fotói #nemvagyokvadlott #nemazenhibam hashtaggel. Remélem sokan leszünk és leállítják ennek a borzalmas videónak a terjesztését, mielőtt még nagyobb károkat okoznak vele. Az eredeti videót nem rakom ide, mert nem terjesztem önszántamból, de a javított verziót, amit egy társam töltött fel a fenti facebook csoportba, megmutatom, mert pont így érzem én is.

Címkék: , ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!