Anyám borogass!

Már Mózsinak is hívhatod a gyerekedet

Már Mózsinak is hívhatod a gyereked

A gyereknevek elképesztően változnak az évek során, ezt abból is megállapíthatjuk, ha elmegyünk a kicsikért a bölcsibe vagy az oviba, és meghallgatjuk, a jelenlevőket hogyan szólítják, vagy csak simán a tényből, hogy ha valaki bejelentkezik X. Y. Jázminként vagy Zsomborként, nagy valószínűséggel állíthatjuk, hogy az illető legalább egy generációval fiatalabb nálunk, hiszen kik jártak a mi osztályunkba, csoportunkba? Katák, Szilvik, Zsuzsik, Tamások, Andrások. Zoltánok, na jó, legfeljebb Zsófiák. De Zselykék például egész biztosan nem.

Mindig meglepő – ami nagyjából évtizedenként megtörténik, és nem tudhatom a szociálpszichológiai okát –, amikor egy egész szülőgeneráció egyszerre talál ki egy teljesen új nevet, amitől a gyermeke különleges lesz.

Mintha minden egyes szülőpár kihúzná az ismeretlenből azt az egyet és izgalmasat, amiről úgy véli, éppen eléggé új, de nem extrém feltűnő, és benne van az a pici különlegesség, amitől majd azért más is lesz, mint a többi.

És… és… akkor mindenki egyszerre adja a Zsófiát. Vagy évtizedekkel később a Zsombort. Esetleg a Zoét. A Lilit és az Emmát. És mindenki döbbenten tekintget az oviban, hogy „de hát azt hittem, valami nagyon különlegeset találok ki”. Nem mintha akkora ügy lenne, hogy van két másik Zsombor is, meg nyolc még az évfolyamban, inkább az a furcsa, hogy eredetileg mindenki azt hitte, egy sem lesz. 

Mostanában a szülői fantáziának aztán meg tényleg csak az Akadémia szab határokat, ahol fondorlatos szabályokra, ízlésre és egyebekre hivatkozva megállapítják, hogy egy utónévkönyvben levő nevet lehet-e adni, vagy nem. Az ízlés ugye elég kétséges és meghatározhatatlan dolog, a nyelvi szabályok azért kézzelfoghatóbbak. Így vannak ugye a Dzseniferek és Rikárdók. Ezzel együtt 2016 első felében például bejegyeztek már egy-két újabb érdekességet, amelyek közül a vállalkozó kedvű szülők szemezgethetnek. Most már, szerencsére, többek között ezek a nevek is választhatók

Gábos, Iszam, Kelén, Kratosz, Marlon, Mózsi, Nabil, Nergál, hogy a fiúkat vegyük előre. Mármint ugye egyértelmű, hogy ezek fiúnevek?

Lánynevek közül pedig Atoaneta, Berfin, Fenenna, Hatidzse, Telka, Vaszilia, Vrindávani, Zejna.

Egyelőre az még kérdés, hogy 2016-ban kitörünk-e a Bence, Máté, Levente, Ádám, Marcell, lányok közül pedig a Hanna, Anna, Jázmin, Luca, Lili tavalyi nyerők közül. Mert hogy eddig ezek a legnépszerűbbek szorosan a Dávid, Dániel és a Nóra és Zoé előtt. Vajon a Noel és Milán még mindig a lista elején áll idén, vagy esetleg még inkább az elején, ahogy az Emma és Dorina is – hiszen az első tizenötben még ők is szerepeltek?

Címkék: , ,

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!