Anyám borogass!

Ilyen az élet fiatal, mellrákos nőként

nagy

Hiába van mellrákom, igazából még magamnak is nehezen fogalmazom meg, milyen érzés az, hogy rákos vagyok. Ezért nem nagyon tudom leírni sem. Annyira vegyes, annyira sok érzelem van benne, olyan sok apróságra kihat és annyira el vagyok veszve a saját fejemben tőle, hogy fogalmam sincs, hogyan adhatnám át másoknak ezt az érzést, ami bennem van, amióta megkaptam a diagnózisomat.

Nem tudom megmondani azt sem a barátaimnak, hogy mivel tudnának segíteni, nekem most épp elég, hogy látom rajtuk a segíteni akarást. Azt tudom, hogy nem vagyok képes mindig csillámló rózsaszínben látni az életet, és nem is esik jól, ha erre akar kényszeríteni a környezetem. A rák szívás. Nincs mit szépíteni rajta. A kemoterápiától taccson vagyok egy hétig, egyáltalán nem lelkesít a gondolat, hogy nemsokára levágják a mellem, ahogy attól sem vagyok boldog, hogy jelenleg nincs hajam. Miért is kellene úgy tenni, mintha ezek nem borzalmas dolgok lennének? Olyanok, amiket az ellenségemnek sem kívánnék.

Épp emiatt csillant fel a szemem, amikor az egyik drága kolléganőm elküldte nekem a Give-A-Care oldalát olyan termékekkel, amiket kifejezetten fiatalabb mellrákos nőknek találtak ki és amik a maguk ironikus, vicces módján pontosan megfogalmazzák helyettem, hogy milyen most az életem, milyen érzések kavarognak bennem. Ha valakinek mellrákos barátja van, akkor biztos, hogy ezek a mondatok segítenek eligazodni a lelkivilágában.

“Én sem akarom ezt a beszélgetést, de már késő, már kész a tea.”

tea

“Úgy ismerem már ezt a várótermet, mint a kézfertőtlenítőm hátulját.”

1n

“Vannak jó napjaim és vannak olyan napok is, amikor egy egész csomag zsebkendőre van szükségem.”

2n

“Elvehetik a hajamat, de soha nem vehetik el a rúzsomat.”

3n

“Ha még egy ember azt mondja, hogy legalább nem nézek ki betegnek, lehet, hogy sosem szabadulok meg a fejfájás elleni balzsamomtól.”

5n

“Az érzelmeim annyira kontrollálhatatlanok, hogy még a bőröm is túl érzékeny.”

8n

“Ha az élet citromot ad és annak a citromnak kemoterápia íze van, akkor cukorkára van szükséged.”

9n

“Az életem orvosi időpontok hosszú sorává vált, úgyhogy kérlek ne mondd nekem azt, hogy ez is csak egy nagyobb terv része.”

planner

“A kemo szívás, de legalább senki sem ítél el, amiért folyton kapucniban vagyok.”

hoodie

“Ha én is alig értem, amit az orvos mond, mit mondjak a gyerekeimnek.”

children

“Ne kérdezd meg, hogy elrontottam-e a frizurám, nem azért hordom ezt a sapkát.”

toque

“Már soha többé nem lesz egy normális beszélgetésünk?”

conv

Címkék:

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!