Anyám borogass!

Miért robbant a burkini? – a muszlim nő, akiről levették a fürdőruha egy részét

burkini1

Franciaországban rendőrök vetették le öltözéke egy részét egy burkiniben vagy ahhoz hasonló, testet takaró köpenyben napozó nőnek. A képek elterjedtek az interneten, és számos kérdést vetnek fel. Az országban több helyen betiltották már a teljes testet takaró, muszlim nők által viselt fürdőruha hordását higiéniai és biztonságpolitikai okokra hivatkozva. A kommentelők véleménye pedig megosztott: lehet-e és jogos-e egy muszlim nőt vetkőzésre kényszeríteni, amikor ő – talán – pont annyi, és nem kevesebb ruhában szeretné élvezni a tengert és a napsütést?

Az első reakcióm a hírre mindenképpen az volt, hogy felháborító levetkőztetni egy nőt, akinek a szeméremérzete éppen annyi bőrfelület felfedését engedi meg, amennyit éppen mutat. Rettentően érezném magam, ha hatósági utasításra kevesebb ruhában kellene fürdenem a strandon, mint ahogy számomra megfelelő, ha le kellene vennem a magamra tekert törölközőt vagy a fürdőruhám egy részét. Ez gyakorlatilag maga volna az erőszak. 

Sokan viszont azzal érvelnek, hogy a burkini viselése már maga is agresszióra utal, arra, hogy a konzervatív muszlim közösségek férfitörvényei megszabják a közösség női tagjainak, hogyan nézhetnek ki és hogyan nem. Ebben az értelemben pedig mégiscsak tiltani kellene éppen azért, hogy a nőket védjük meg saját kiszolgáltatottságuktól. Sajnos ez elég kétirányú törekvés, hiszen a nők nagy része talán ha választhatna, sem választana mást, mint a közösségbe tartozást és a burkini viselését, vagyis – ha ez elnyomás, akkor is – önként vállalt. Rendőri intézkedéssel nem rángathatunk ki senkit abból a világból, amit maga számára esetleg jónak gondol, vagy – netalántán – még jó, megszokott is neki. A fogas kérdés akkor nem hagy nyugodni, ha szeretnénk megtalálni, hol van az a pont, amikor mégis meg kell ezt tennünk? Hol van az a pont, amikor az elnyomást, az esetlegesen önként (is) vállalt női viselkedést, a hagyományok betartását, vagy legalábbis elfogadását erőszakkal kellene megakadályoznunk? A burkini már ez lenne? Mert a nők körülmetélése már biztosan az. Ugye senki nem gondolja, hogy hagyni kellene a női körülmetélést csak azért, mert a nők végül is nem annyira tiltakoznak ellene, sőt, van, aki önként vállalja?

burkini-photo

Előfordulnak ráadásul olyanok is, akikben félelmet kelt a muszlim strandviselet, rettegést ébreszt, a radikális iszlámra emlékezteti őket, és úgy gondolják, hogy a szekuláris Európával nem fér össze a jelenlétük. Továbbá, hogy éppen úgy, ahogy egy meztelen szaunában nem jelenünk meg fürdőruhában (egyébként persze, hogy megjelenünk néha), úgy egy strandon sem burkiniben. A dologban az a furcsa csak, hogy ha fehér vászonnadrágban és pólóban ücsörögne egy nő, senki nem szólna neki semmit. Így viszont az iszlám fürdőruhának mégiscsak van társadalmi üzenete. 

burkini2

Sosem fogjuk megtudni, hogy egy nő miért vesz fel burkinit. Mert tetszik neki a trend, mert így illik, mert fél a férjétől, mert ez a természetes, mert jól meg akarja mutatni a hülye franciáknak. Bármi lehet az oka. 

De persze a dolog gyökere sokkal mélyebben található. Abban, hogy a Nyugat egy dologban próbál radikális lenni: a demokráciában. Némi sarkítással: a szabadságban. Rákényszeríteni a szabadságot arra, akinek nem ez az élete mozgatórugója, önellentmondás és sikertelenséghez vezet. Enyhén szólva. A fő probléma sajnos nem a burkiniben rejlik, hanem abban a kérdésben, hogy együtt tudnak-e élni olyan kultúrák, amelyek a legalapvetőbb értékekben nem értenek egyet. A kereszténységen alapuló, de lényegében már kevéssé keresztény Európa az iszlám kultúrával valószínűleg együtt tudna élni. A radikális iszlámmal viszont nagy eséllyel nem.

És a csavar éppen ott található, hogy aki burkinit vesz, valószínűleg éppen nem egy végletesen konzervatív muszlim, hiszen akkor ki sem jöhetne a strandra. A mérsékelteket megharagítani és elidegeníteni nem biztos, hogy tanácsos. Magunk miatt sem. És az együttélés miatt sem. 

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
 1. Sobri Jóska says:

  Ad 1.: Annyira vagyok pogány, mint amennyire a Proxima Centauri van.
  Ad.2.: Innentől kezdve a lehető legszélesebb látóköröm van.
  Ad. 3.: Ha az iszlám beenged egy mecsetbe a nőmmel, aki ujjatlan felsőben, és rövidnadrágban van, akkor tárgyalhatunk.
  Ad.4.: Ha nem, akkor takarodjon Európából.
  Ad.5.: Az iszlám férfiak egyáltalán férfiak? Törvények és szokásjog alapján alázzák, becstelenítik és ölik a nőket.
  Ad.6.: Fáj, de mégis azt mondom, hogy menjenek haza. Öljék egymást. Nem kérünk ebből…

 2. Rózsa Fehér says:

  Kár hogy a muszlim “férfiak” így lejáratták ezt a jó kis szettet.
  Én nem mehetek napra pár percnél tovább a tűző naptól elborít a csalánkiütés, főleg az ALKAROMAT:-(
  Hiába a magas faktorszámú naptej, ráadásul azzal a természetes vizeket is szennyezem.
  Utálok mindent ami ezzel az undorítóan elvakult vallással kapcsolatos de akinek nem bírja a bőre a napot pl. a gyerekek vagy a hozzám hasonlók akikből egyre több van-lesz azoknak jó megoldás lehetne valami hasonló. A fejkendő helyett jöhetne napellenzős sapka.

 3. Győző Büttl says:

  Kb.6 evvel ezelott,Tuneziaban nyaralva szallodank strandjarol felesegemmel atsetaltam a tengerparton egy valodi tunezia szabadstrandra. Nem kellett volna!Bikinit viselo feleseggemmel egyutt lelekszakadva rohantunk vissza,mert kulonben meglincseltek volna az arabok!!!!Mi meg europai emberek nem hogy vedjuk a burkinit,de mi is hamarosan abban kenyszerulunk furdeni es napozni, mert kulonben jon a menekult a machetajaval es megrendszabalyoz. Kell ez nekunk?

 4. hát igen, vagy akár egy short-pólóval is elég lenne.

 5. Andi Danyi says:

  1. Szóval, ha engem úgy neveltek volna, olyan közegben mint a muszlim nőket, én is normálisnak tartanám a burkinit. Szerintem a burkini elfogadása, önkéntes hordása a felnövő gyerek népének ráhatásától függ. 2. Ha én elmegyek egy muszlim országba, hitemtől függetlenül alkalmazkodom az öltözködésben a helyi ország elvárásának. És ez csak egy nyaralás, és még nem is az ott letelepedésről szól, de már alkalmazkodom. Ők erre nem képesek és kimondottan nem is akarnak alkalmazkodni semmilyen szokásainkhoz!!! 3. Állítólag nem is ment be fürdeni, és nem is akart. Akkor meg mi a fenének feküdt ki a strandra, mert ugye napozni sem napozott. Számomra ez is egy provokáció felénk. Én azért nem akarom, hogy egy rakás muszlim betelepedjen, mert képtelenek az alkalmazkodásra, mert nem is akarnak és lenéznek minket.

 6. Edit Király says:

  vegyenek fel egy szolid egyrészest, de nem mi hívtuk őket, tehát alkalmazkodjanak az európai szokásokhoz. A turisták is mezitláb. fedett fejjel mennek be a templomokba, és a belvárosba! betartják az elvárásokat.Ha ők ott elvárják, nekünk is jogunk van elvárni az alkalmazkodást!

 7. Tunéziában vacsorázni nem nehettem ujjatlan pólóban,
  a szállodában, amit kifizettem. Ennyi merénylet után
  talán meg kéne érteni a muszlimoknak, hogy ez nem az ő világuk. Ha itt akarnak maradni el kell fogadni bizonyos szokásokat függetlenül a világnézetüktől.
  Egyébként a vendégnek kell alkalmazkodni a házigazdához és nem fordítva

 8. Bogdán Ferenc says:

  Aki ezt a cikket írta, elfogult ! Mellé áll (t) a burkinis öltözetnek ! SOKKAL !! egyszerűbb lenne, ezeknek a nőknek, ha egy 12 méter magas beton kerítéssel bezárt, tetővel fedett placcra mehetnének “ki napozni ” Kizárólag csak maguk között. és ott lenne nekik egy medence vízzel, aki akar az a vízbe is bemehetne. A járműveket is muszlimosítani kellene ! Iskolákat,boltokat mozikat…stb.. ŐK önmagukat különböztetik meg, mint ahogy a fasiszták megkülönböztették a zsidóságot ! Sajna, éntőlem a muszlim világ kihalhatna !

 9. Istvánné Szabó says:

  Miről beszélünk? Az őseink nem más vallási csoportoknak és mindenféle idegennek vívták meg a hazát. Itt teljesen mindegy, hogy melyik európai országról van szó. Bizony más országból, más földrészről jöttek és hozták a viseletüket meg a magaviseletüket. Az értékrend meghatározó minden országban. Bizony üzenet ez és nem igen bizalomgerjesztő. Amit senki nem akar észrevenni az az, hogy míg az ősök óriási áldozatok árán megtartották a hazát,hogy nekünk és a gyermekeinknek legyen egy biztonságos zug, addig vadidegeneknek mindenféle félremagyarázott indokkal szépen most lehetőleg szó nélkül adjuk át és tapsoljunk hozzá, sőt kérdezzük meg őket mindennap, hogy jól érzik e magukat itt? A sajátunkba még mi alkalmazkodjunk. Emlékszem, amikor még állt a fal, bizony a német rendőrök úgy tudták alkalmazni a törvényeiket azokra akik nem tudták vagy nem akarták betartani, hogy csak na. Most meg rendszereket működtetünk olyan nációknak, akiknek a szokásai, életformája egy kicsit sem hasonlít a miénkre, holott a mi életünk, sorsunk lenne talán először is fontos.

 10. Ferenc Schidlik says: (előzmény @Éva Tóth)

  Be sem kellene engedni a fürdőhelyre az ilyen csótányokat.

 11. Anikó Németh says:

  Szíriában vagy a többi iszlám országban nyugodtan burkinizhet, nem muszály idejönni. A keresztes lovag őseink forognak a sírjaikban egész Európában. Angéla M. is nyugodtan mehet burkinizni, gyakorlatilag egy hazaáruló, csak azon csodálkozok,hogy a németek még nem lógatták fel.:)Vajon az Angit mivel tartják rövid pórázon,lehet,hogy ügynök volt!:)

 12. Nem kéne hülyeségeket beszélni kedves Alexander! Semmilyen megkülönböztetésnek, nem emberi bánásmódnak nincs helye! Aki ezt előre nem írja alá, akinek nem természetes, hogy hosszú, arcot is takaró öltözékben itt nem járnak nők, azok fordítsanak vissza…. de egy idősebb nőt megalázni a nyilvános vetkőztetéssel, az felháborító.
  Sajnos azt az egyet nem lehet megtenni, hogy minden vallást x dátumtól eltörlünk…((( Igen,mindegyiket.Az öltözködési előírásaikkal (ami egyébként a legkevesebb) együtt. Ajánlom, próbálja családja egy kedves nőtagját bevinni Rómába a Bazilikába a térdet épphogy nem eltakaró szoknyában. Nem fog sikerülni…mint ahogy komoly hosszúnadrágban sem mehet be nő sok görög templomba.

 13. Éva Tóth says:

  Semmi testet takaró köpeny nem volt! Fejkendő viszont igen, az lehetett a feltünő.Lehet más képeket is látni, ahol rendőrök veszik körül és kényszerítik, hogy azt a lezser világoskék felsőt vegye le. Láttam máshol olyan beírást, hogy Franciaországban bikinit hordanak a nők, aki nem veszi fel, maradjon otthon… Jó, itthonmaradok. Vagy nem számít, ha sztreccsgatyában, pólóban napozok, csak kendő ne legyen rajtam: Kérek minden unokát, el ne vigye világot látni, a hagyományosan kendőt hordó magyar, falusi nagymamáját!
  Szóval kérem tessék, ez a ló másik oldala:
  Ide nem lehet linkelni?…((( Vagy onnan nem? Akkor http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/wp-content/uploads/2016/08/burkini.jpg.
  Érdemes megkeresni, mert pontosan látszik, hogy az idősebb nőn milyen ruha van.
  De az még jobb,ha a Google képkeresőjébe ezt a 3 szót írják be: rendőrök muszlim nő. Ez a három szó elég, mindjárt az elején van egy csomó kép, ahol látszik, hogy készültek a sztorira, mert épp mennek oda a földön pihenő nőhöz…
  Egyébként jól látom az egyik kép bal alsó sarkában, hogy félig háttal ugyan, de egy nő egyszál monokiniben van? Szóval meztelenkedni szabad, pólóban,nadrágban nem szabad a parton ülni? Másik képen vannak ám caprinadrágos,pólós nők, azokat nem cseszegetik, mert nem nem kendősök.

 14. Kneppel Alexander says:

  “A mérsékelteket megharagítani és elidegeníteni nem biztos, hogy tanácsos. Magunk miatt sem. És az együttélés miatt sem” Hiányolom a kérdőjelet! Nagyon jó, nos akkor a női nemi szerv megcsonkítását, a megkövezést és további állatias megalázását is tessenek kedves liberálisok tolerálni, amit csak nő ellen elkövethetnek, eme középkori vadak. No meg a nem muszlim nők zaklatását, erőszakolását is tőrvénybe kéne foglalni, mint elidegeníthetetlen muszlim jogot, természetesen az együttélési normák nevében?

 15. Sándor Hóka says:

  Simán disznó bőrből készítenem nékik ezt a ruhadarabot .

 16. Zoltán Harmat says:

  Mindenki menjen a saját otthonába vagy fajtájához és ott azt csinál amit akar vagy lehet neki. Muszlinok keletre az Európai meg maradjon Európában….. és akkor nem lenne gond és probléma.

 17. Isztwúd Klint says:

  aki burkinibe akar lubickolni, minek jön ide? Azt otthon is csinálhatja!

 18. Andras Matko says:

  a probléma nem a ruházatban hanem a gondolkodásban van. A muszlim férfiak mért inzultálják az Európai nőket.Nem mink mentünk ő hozzájuk hanem ők jöttek ide mi hozzánk.Maradjon a muszlim nő nyakig be csavarva sőt én valami melegebb anyagból csinálnám a burkát,ne egyen disznóhúst de ne is mondja hogy az rákkeltő maradjon becsavarva egyen gyökereket és fogadja el a mi kultúránkat.Ne öljön ártatlan embereket ne támadjon ártatlan emberekre.Dolgozzon és följön meg a burkába.

 19. Zsolt Tehtube says:

  Most kellene betiltani minden vallási előírást a külsőségekre, étkezésre.
  Nettó bolondság ilyenekkel takarózni.


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!