Anyám borogass!

Az én méhem az én váram – Adjuk meg nőként egymásnak a tiszteletet

things-to-never-say-to-pregnant-woman

A Today című műsor Facebook oldalán jelent meg az az írás, amivel maximálisan egyetértek: tiszteljük egymást mi nők, anyák és nem anyák, hatgyerekesen vagy gyerektelenül, oly mindegy. Ahelyett, hogy kritizálnánk a másikat, inkább támogassuk egymást.

“Valahol van egy nő: 30 éves és nincs gyereke. Az emberek azt kérdezgetik tőle: “Még nincs gyereked?” A válasza napról napra változik, de általában tartalmaz erőltetett mosolyt és nagy önuralmat. “Nem, nincs még” – válaszolja egy kis nevetés kíséretében, amivel elfedi a frusztrációját. “Nem várhatsz örökké. Ketyeg az óra, tudod.” Az okos ember ezzel a hatalmas bölcsességgel már le is lép a színről. 

A nő mosolyogva néz utána, majd amikor egyedül marad, elsírja magát…

Sír, mert négyszer volt terhes, de mindig elvetélt. Sír, mert már öt éve, a nászéjszakán elkezdtek próbálkozni a gyerekkel. Sír, mert a férje elvált ember, akinek az ex-felesége megajándékozta a férfit gyerekekkel. Sír, mert már mindent megpróbált, de még mindig nincs gyereke. Sír, mert a legjobb barátnője nem vállalta a béranyaságot. Azt mondta, hogy “Túlságosan furcsa lenne.” Sír, mert ez az egész feszültséget hozott a házasságába. Sír, mert az orvos ugyan azt mondta, hogy teljesen egészséges, mégis tudja, hogy vele van a baj. Sír, mert a férje is saját magát hibáztatja és emiatt a bűntudat miatt nehéz vele együtt élni.

o-EMPTY-CRIB-facebook

Sír, mert már minden testvérének van gyereke. Sír, mert az egyik húga nem is akar gyereket. Sír, mert a legjobb barátnője terhes. Sír, mert meghívták egy babaváró buliba. Sír, mert az anyja folyton azt kérdezgeti tőle, hogy “Mire vártok még?” Sír, mert az anyósa nagymama szeretne lenni. Sír, mert a szomszédjának ikrei vannak és borzalmasan bánik velük. Sír, mert 16 éves lányok véletlenül esnek teherbe. Sír, mert csodálatos nagynéni. Sír, mert már kiválasztotta a nevet a babájának. Sír, mert van egy üres szoba a házában. Sír, mert van egy üres hely a testében. Sír, mert olyan sokat tudna adni egy gyermeknek. Sír, mert a férje remek apa lenne. Sír, mert szuper anya lenne, de nem lehet.

Máshol van egy másik nő: 34 éves és 5 gyereke van. Az emberek azt mondják neki: “Öt? Te jó ég, remélem már nem lesz több!” Nevetnek, mert szerintük ezek a beszólások viccesek. A nő is nevet, de nem őszinte a mosolya. Inkább témát vált, mint mindig. Ez is csak egy átlagos nap. Amikor egyedül marad, elsírja magát…

Sír, mert most terhes a hatodik gyermekével és úgy érzi, nem örülhet neki. Sír, mert mindig nagy családot akart és nem érti, az embereket ez miért zavarja. Sír, mert nincsenek testvérei és gyerekként borzasztó magányosnak érezte magát. Sír, mert a nagymamájának 12 gyereke volt és mindig olyan szeretett volna lenni, mint ő. Sír, mert el sem tudná képzelni az életét a gyerekei nélkül, de az emberek úgy néznek rájuk, mintha büntetésből léteznének. Sír, mert nem akarja, hogy sajnálják. Sír, mert az emberek azt feltételezik, hogy nem direkt van ennyi gyereke. Sír, mert azt hiszik, hogy felelőtlen. Sír, mert azt gondolják, nincs beleszólása, mennyit szüljön. Sír, mert úgy érzi, nem érti meg őt senki. Sír, mert belefáradt már, hogy mindig magyarázkodnia kell a saját döntései miatt.

4_topfill_768x432

Sír, mert a férjével tökéletesen alkalmasak arra, hogy ekkora családjuk legyen, de úgy látszik, ez másokat nem érdekel. Sír, mert elege van a vicces beszólásokból. Sír, mert ő csak a saját dolgával szeretne törődni. Sír, mert azt szeretné, ha mások is csak a saját dolgukkal törődnének. Sír, mert néha kételkedik magában és belegondol, mi lett volna, ha megállnak két gyereknél évekkel ezelőtt. Sír, mert mások olyan gyorsan ítélnek, ahelyett, hogy segítő kezet nyújtanának. Sír, mert már utálja a magánéletében való turkálást. Sír, mert az emberek gorombák. Sír, mert túl sok ember mond ítéletet az életéről. Sír, mert csak békében szeretne élni az akárhány gyerekével.

Egy harmadik nő: 40 éves és egy gyereke van. Az emberek azt mondják, hogy “Csak egy? Sosem akartál többet?” Ő pedig a szokásos, számtalanszor elhangzott választ ismételgeti csendesen: “Boldog vagyok egy gyerekkel.” Elég hihetően adja elő, senki sem gondolná róla, hogy amikor egyedül marad, elsírja magát…

Sír, mert ez az egy terhessége csodaszámba ment. Sír, mert a fia még mindig szeretne kistestvért. Sír, mert mindig legalább három gyereket szeretett volna. Sír, mert a második terhességét meg kellett szakítani, hogy mentsék az életét. Sír, mert az orvosa azt mondja, magas lenne egy új terhesség kockázata. Sír, mert nehéz még erről az egy gyerekről is gondoskodni. Sír, mert néha ez az egy gyerek kettőnek érződik. Sír, mert a férje meghalt és azóta sem talált társat magának. Sír, mert a családja azt hiszi, elég neki egy gyerek.

onlyk

Sír, mert karriert épít, amiből nem léphet ki egy új gyerek kedvéért. Sír, mert úgy érzi, hogy önző. Sír, mert még mindig nem tudta leadni az első terhesség után maradt kilókat. Sír, mert a szülés utáni depressziója annyira megviselte. Sír, mert nem akar még egyszer ezen átmenni. Sír, mert a betegsége súlyosbodna egy terhességtől. Sír, mert el kellett köttetnie magát. Sír, mert még mindig a bulímiával küzd. Sír, mert akar másik babát, de nem lehet.

Ezek a nők itt vannak körülöttünk. Ők a szomszédaink, a barátaink, a testvéreink, a kollégáink, az unokatestvéreink. Nincs szükségük a tanácsainkra vagy a véleményünkre. A méhük az övék. Tiszteljük egymást.”

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!